Érdekes témakörök:
Típus kislexikon Hogyan működik? Nagykabios Sikló Gondola-lift Gleccser Városban Képes nyári beszámolók

Bejegyzésbank

Lapszemlék

 • Lapszemle: Sielők.hu
  Lapszemle: Sielők.hu 2019. február 27. 18:09Norvégia: Porsche dizájnt kapott az új kabinos lift (Bartholet Maschinenbau AG - News) A norvég Narvik városa, és a felette található Narvikfjellet síterep egy jelentős fejlesztéssel...
 • Lapszemle: Sielők.hu
  Lapszemle: Sielők.hu 2018. december 01. 20:30Gastein: átadták a kabinos liftet a síterepen (kép: www.skigastein.com) A síterep schlossalmi részét a völgyből eddig egy vasúttal, majd egy nagykabinossal érhettük el. A kissé időigényes...
 • Lapszemle: www.iho.hu
  Lapszemle: www.iho.hu 2018. szeptember 29. 19:33"Ma megnyílik a világ legmagasabban fekvő kötélpálya-állomása" Már ami a háromsodronyos forgókötélpályákat illeti. A 2016 tavaszán megkezdett munkák a Kis-Matterhornon lezárultak: a...
 • Lapszemle: www.index.hu
  Lapszemle: www.index.hu 2018. április 09. 11:37Huszonhat év után újra üzemel a szarajevói lanovka Huszonhat év után újra működik a délszláv háborúban lerombolt szarajevói lanovka, amely a bosnyák főváros fölötti kirándulóhelyre, a festői...
 • Lapszemle: www.iho.hu
  Lapszemle: www.iho.hu 2018. március 28. 21:40A norvégiai Vossban nyílik meg Skandinávia első 3S-kötélpályája. A Stubai-gleccserre és a Kis-Matterhornra vezető, szeptemberben induló 3S-kötélpályák mellett Skandináviában is üzembe áll az...
 • Lapszemle: www.iho.hu
  Lapszemle: www.iho.hu 2017. december 15. 16:48Sínen a világ legmeredekebb pályán közlekedő siklóvasútja A kocsik a völgyállomást elhagyva a Muota-folyó feletti hídon áthaladva rugaszkodnak neki a hajmaresztően meredek pályának, mely...
 • Blogszemle: RegionalBahn.hu
  Blogszemle: RegionalBahn.hu 2017. augusztus 18. 14:46"A kötélvasút nem tömegközlekedés" (iga-berlin-2017.de - Dominik Butzmann) Berlinben tartják idén a nemzetközi kert- és parképítési kiállítást, az IGA-t. A város keleti részében,...
 • Blogszemle: Napi Történelmi Forrás
  Blogszemle: Napi Történelmi Forrás 2016. május 04. 12:14Pillanatképek a 146 éves Budavári Sikló történetéből (napitortenelmiforras.blog.hu) Idén márciusban volt 146 éve, hogy a Budavári Sikló (leánykori nevén Budai Hegypálya) megkezdte...
 • Blogszemle: mindentkibir.blog.hu
  Blogszemle: mindentkibir.blog.hu 2016. március 17. 14:46Kemény szakmák - a felvonók doktora Christian Reimair technikusként dolgozik az ausztriai Stubai gleccser felvonójánál. Ez egész éves munka, a felvonók télen-nyáron üzemelnek. Christian...

Miről szól

Hegyi-liftek, sífelvonók, siklók - azaz minden olyan, amit kötél mozgat. Érdekességek, hírek, technológia, mindez képes blog stílusban.

youtube-logo.png

 

CoubCoub

 

Még több lift..

jobbra_tabla.png

Még több bejegyzésre kíváncsi?
Böngésszen a Bejegyzésbankban!

Kapcsolat

Infó? Ötlet? Írjon!


Impresszum

 

A "szerkesztőség" egyelőre egyszemélyes.
Foglalkozásom tekintve informatikus vagyok. Sok más hobbim mellett rajongok a kötélpályák világáért.

Tipp

www.lift-world.info

Jogi nyilatkozat

A Blog-oldal létrejöttét nem anyagi haszon, hanem a drótkötélpályák határtalan szeretete motiválta. A cikkekből és a blog-rendszer üzemeltetői által elhelyezett hirdetésekből ezen oldalnak tehát semmiféle pénzbevétele nem származik. A bejegyzésekben szereplő képek és videók forrásai (készítőjük nevével együtt) mindig feltüntetésre kerülnek.

Saját készítésű fotók licence:
CC BY-SA

A bejegyzések szövegei szabadon felhasználhatóak, de kéretik a forrás megemlítése!

politikamentes_logo.png

Valamint sért(eget)ő, illetve off kommentek törlésének joga fenntartva.

Beschreibung

Seilbahnen, Skilifte, Standseilbahnen, Neuigkeiten, News, Technik im illustrierten Blog-Stil.

Disclaimer

Die Schaffung der Blog-Seite nicht der Profit, sondern die grenzenlose Liebe der Seilbahnen wurde motiviert. Autoren dieser Seite keinen Profit von den Artikeln und auch den Werbebannern der Systembetreiber bekommen. Bilder- und Videoquellen in den Einträgen werden immer angezeigt.

Lizenz der eigenen Fotos:
CC BY-SA


The creation of these blog has not motivated by the profit, but the boundless love of cableways. Authors of this Site have no income from the articles and even the banners of the system operator. Picture and video sources in the entries are always displayed.

License of self owned photos:
CC BY-SA

2019.03.30. 14:49 BundesBlog

Az 1976-os téli olimpia siklója

Az ausztriai Innsbruck és környékének számos létesítménye emlékeztet az 1964-es illetve 1976-os téli olimpiai játékokra*, többek között ezen időszak egyik őrzője az Axamer Lizum sícentrum siklója is. Az alpesi versenyszámok helyszínén 1976-ra adták át az Olympiabahn névre hallgató, 147 személyes járműpárt közlekedtető sikló-liftet. A sportcentrum alappontjából két irányba, kelet és nyugat felé van lehetőség feljutni; a sikló utóbbi irányba, a 2340 méter magas, Hoadl nevű csúcsra vezet fel. Az olimpiai beruházás megtérülését jól mutatja, hogy a lift napjainkban is kiszolgálja a síző közönséget.
* A XII. téli olimpiai játékok eredeti házigazdája, az egyesült államokbeli Denver a költségek drasztikus emelkedése és a környezeti hatások iránti aggodalmak miatt 1972 novemberében visszalépett a rendezéstől, a másik jelölt, a kanadai Vancouver pedig visszautasította a felkérést, így a NOB ismét a tiroli Innsbrucknak adta a rendezés jogát.

Hoadl-csúcs (2340 m) a siklóval, nem messze Innsbrucktól. (10 másodperces, végtelenített Coub-klip - coub.com/kotelpalya.blog)

Ahogy ezeknél a lifttípusoknál már megszokott, a pálya egyvágányos kialakítású, a középső szakasznál egy kitérő-rendszerrel. A meredeksége változó: 32 és 54% közötti, azaz 17,7 - 28,3 fokos emelkedésű, a szintkülönbség pedig 762 méter. A völgyállomás és egyben a síhely alappontja viszonylag magasan, 1572 méteren fekszik. A felvonó gépészeti, elektrotechnikai és acélszerkezeti részét az osztrák Waagner-Biro, az Elin-Union, illetve a Vöest-Alpine vállalat szállította. A sikló nyári időszakban is üzemel, túrázókat szállítva a hegycsúcsra.

ob_wiki_03.jpg

Olympiabahn felső szakasza a pálya egyik viaduktjával. (Wikimédia - Andreas Faessler)

ob_wiki_04.jpg

A siklójárműveket a Bombardier-Rotax konszernbe tartozó, osztrák Lohner építette. A Lohner cég neve ismerős lehet a hatvanas-hetvenes években gyártott bécsi villamosok kapcsán. A járműpáron felügyelő személyzet is tartózkodik az üveggel elválasztott fülkékben. A gyártók minden részletre gondoltak: például a jármű völgy-felőli oldalán lévő alsó kémlelő ablak is kapott egy törlőlapátot. (Wikimédia - Simon Legner)

ob_lw_01.jpg

A tetőn kialakított üvegablakoknak köszönhetően a szerelvény belül szellős és világos, annak ellenére, hogy "csúcsidőben" elég sok ember bezsúfolódik az alacsony oldalfalakkal szeparált utastérbe. (lift-world.info - maxxi)

ob_lw_05.jpg

Lift vezérlőpultja az alsó végállomáson, egy 1983 novemberi fotón. (lift-world.info - Peter Lovás)

ob_wiki_02.jpg

Völgyállomás klasszikus, hetvenek évekbeli felvonóház-épülete, rajta az 1976-os téli olimpia logójával. Kérdés, hogy mennyi ideje van még hátra a korosodó siklónak, osztrák mércével mérve már megérett a cserére. (Wikimédia - Simon Legner)

 Videófelvétel egy téli hegymenetről: ahogy látszik, a teljes, két kilométeres út körülbelül 6 percig tart.

2019.02.27. 18:14 BundesBlog

Sílift a völgyhíd lábainál - Bergeralm lift

A tiroli Bergeralm sírégió 12-13 kilométerre fekszik az olasz (dél-tiroli) határtól, közvetlen mellette pedig a Brenner-autópálya kanyarog. A sztráda az Alpok egyik fontos észak-déli irányú tranzitvonala, forgalma igen jelentős, a tagolt domborzati viszonyok miatt viaduktokban igencsak bővelkedik. Az egyik ilyen a Gschnitztal nevű oldalvölgyet hidalja át, Steinach am Brenner település pereménél. A nyolcszemélyes (Doppelmayr gyártmányú) kis-kabinos gondolalift közvetlen ezen autópályahíd alól indul, 1065 méteres tszf. magasságból a sípálya 1585 méter magas középcentrumáig.

ba_01.jpg

Sípálya-rendszer alsó szakasza és a felvonó völgyállomása a hatsávos völgyhíd pilléreinél. (www.lift-world.info - kaldini)

map.jpg

Bergeralm sítérkép részlete, rajta bekeretezve az autópálya (Gschnitztal) völgyhíd. (Térképalap: sielok.hu)

 Gschnitztal-viadukt a felvonóról nézve. A hatsávos autópálya forgalmi zaja a kabinba is behallatszik - a sztráda alá érve azonban jelentősen mérséklődik. Az másik kérdés, hogy a közeli Steinach lakói mennyit hallanak belőle, főleg éjszaka.

2019.02.27. 18:09 BundesBlog

Lapszemle: Sielők.hu

Norvégia: Porsche dizájnt kapott az új kabinos lift

Bartholet Maschinenbau AG

(Bartholet Maschinenbau AG - News)

A norvég Narvik városa, és a felette található Narvikfjellet síterep egy jelentős fejlesztéssel gazdagodott a hétvégén. Egy tízszemélyes, modern, kabinos liftet adtak át, amely sokat javíthat a térség téli-nyári idegenforgalmán. A liftet a svájci Bartholet cég építette meg, ez az első tízfős kabinosuk skandináv területen. 

Tovább a Sielők.hu cikkéhez! >>

2019.02.20. 19:20 BundesBlog

Coub villámvideók

Egyelőre kísérleti jelleggel, új, Coub csatornával bővül a Kötélpálya blog. A maximum 10 másodperc hosszúságú, színes villámvideók elsősorban szórakoztató jelleggel segítenek bepillantást nyerni a felvonók izgalmas és látványos világába:

>> coub.com/kotelpalya.blog