Érdekes témakörök:
Típus kislexikon Hogyan működik? Nagykabios Sikló Gondola-lift Gleccser Városban Képes nyári beszámolók

Bejegyzésbank

Miről szól

Hegyi-liftek, sífelvonók, siklók - azaz minden olyan, amit kötél mozgat. Érdekességek, hírek, technológia, mindez képes blog stílusban.

Még több lift..

jobbra_tabla.png

Még több bejegyzésre kíváncsi?
Böngésszen a Bejegyzésbankban!

Kapcsolat

Infó? Ötlet? Írjon!


Impresszum

 

A "szerkesztőség" egyelőre egyszemélyes.
Foglalkozásom tekintve informatikus vagyok, jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom. Sok más hobbim mellett rajongok a kötélpályák világáért.

Tipp

www.lift-world.info

Jogi nyilatkozat

A Blog-oldal létrejöttét nem anyagi haszon, hanem a drótkötélpályák határtalan szeretete motiválta. A cikkekből és a blog-rendszer üzemeltetői által elhelyezett hirdetésekből ezen oldalnak tehát semmiféle pénzbevétele nem származik. A bejegyzésekben szereplő képek és videók forrásai (készítőjük nevével együtt) mindig feltüntetésre kerülnek.

Saját készítésű fotók licence:
CC BY-SA

A bejegyzések szövegei szabadon felhasználhatóak, de kéretik a forrás megemlítése!

politikamentes_logo.png

Valamint sért(eget)ő, illetve off kommentek törlésének joga fenntartva.

Beschreibung

Seilbahnen, Skilifte, Standseilbahnen, Neuigkeiten, News, Technik im illustrierten Blog-Stil.

Disclaimer

Die Schaffung der Blog-Seite nicht der Profit, sondern die grenzenlose Liebe der Seilbahnen wurde motiviert. Autoren dieser Seite keinen Profit von den Artikeln und auch den Werbebannern der Systembetreiber bekommen. Bilder- und Videoquellen in den Einträgen werden immer angezeigt.

Lizenz der eigenen Fotos:
CC BY-SA


The creation of these blog has not motivated by the profit, but the boundless love of cableways. Authors of this Site have no income from the articles and even the banners of the system operator. Picture and video sources in the entries are always displayed.

License of self owned photos:
CC BY-SA

2017.08.13. 12:51 FeketeCsaba

Még egy kis életkép Silvretta környékéről

Az alábbi bejegyzés még az ezt megelőző képes nyári beszámolóból kimaradt, ami valamelyest érinti a kötélpálya-témát. A helyszín Ischgl településtől egy kicsit dél-nyugatabbra fekvő, sokak számára talán ismerősen csengő Galtür. (Kitérő jelleggel itt jegyezném meg, hogy az 1584 méter magasan fekvő városka sajnos a híradások élén is szerepelt az 1999 februárjában történt hatalmas lavinakatasztrófa miatt - az esetet az egyik ismeretterjesztő csatorna is feldolgozta.)

Galtür sípálya-rendszere egy Kops nevű víztározó mellett fekszik - ez a tó a Vorarlberg tartománybeli Silvretta vízerőmű-rendszer egyik eleme. 2017 júliusában, a tó parkolójának egy elkerített részén a következő alkatrész-lerakatra lettem figyelmes:

dsc_0500.JPG

A Breitspitzbahn nevű kétszemélyes ülőliftet még a nyolcvanas években üzemelték be. 2016 nyarán kezdték építeni az utód - tízszemélyes kiskabinos (10-MGD) - gondola-típust, azóta úgy látszik itt állnak az elbontott lift alkatrészei. Az előtérben az egyik felvonóoszlop görgősora látható, mögötte a székek függeszkedő elemei, leghátul a sárga matricás csövek pedig a lehajtható síléc-, illetve lábtartó szerkezetek, amelyek a kiesés ellen is hivatottak (voltak) védeni.

dsc_0506.JPG

Az óriási visszafordító korongok egyelőre ideiglenes acéltartókon pihennek, előtérben a sízők körében jól ismert, felvonóház bejárata felett álló figyelmeztető és tájékoztató táblasorral.

dsc_0507.JPG

 Ilyen közelről ritkán lehet őket látni.

dsc_0511.JPG

A felvonó alkatrészek szemügyre vétele után, a parkolót elhagyva ezt láthatjuk: a bevezetőben említett Stausee Kops völgyzáró gátját. Háttérben a Galtür sípálya-rendszerének egy része fekszik - többek közt a Breitspitzbahn által kiszolgált lejtőkkel, balra az impozáns Ballunspitze (2671 m) sziklás csúcsával. Egyébként a hegy keleti oldala Tirol területén található, a nyugati (felénk eső része) már Vorarlberg tartomány része.

dsc_0513.JPG

A gáttal szemközt, a tó túloldalán is kivehető két sípálya és egy húzólift nyomvonala.

dsc_0513_2.jpg

 Egy kicsit közelebbről a felvonóoszlopok fordított V alakjából látszik, hogy nem egy, hanem két húzóliftről, pontosabban egy húzólift-párról van szó (név szerint: Kopsseelifte I + II).

galtur_1_lw.jpg

Álljon itt egy fénykép arról az állapotról is, amikor még javában üzemelt a főszereplő Breitspitz-ülőlift. A fotó felső részén a víztározó gátfala húzódik. (www.lift-world.info - Polar)

galtur_map.jpg

A bejegyzés szereplői a Galtür-sítérképen. (alap térkép: sielok.hu)

(A nem megjelölt fotók származása saját forrás.)

Kapcsolódó oldalak:

Szólj hozzá!

Címkék: Ausztria nyári beszámoló Silvretta Galtür


A bejegyzés trackback címe:

http://kotelpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr2612742286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.